ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Συνεισφέρουμε στη θεωρητική και πρακτική έρευνα του ασυνειδήτου με γνώμονα το έργο του Φρόυντ και του Λακάν.

Η ψυχανάλυση αφουγκράζεται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα του ανθρώπου και της εποχής του και αναζητά τις απαντήσεις στο ανυπόφορο της ανθρώπινης ύπαρξης στον λόγο του ίδιου του υποκειμένου και στην ανάλυση αυτού του λόγου.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο ψυχαναλυτικός λόγος και
οι δραστηριότητες του Φόρουμ

ΣΚΟΠΟΣ

ΣΚΟΠΟΣ

Το Φόρουμ της Αθήνας αποσκοπεί στην καλλιέργεια του ψυχαναλυτικού λόγου και στη σύνδεση της ψυχανάλυσης με τις κοινωνικοπολιτικές πρακτικές, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τη θρησκεία. Επιχειρεί τη διάδοση και τον έλεγχο της εμπειρικής γνώσης που προκύπτει από την άσκηση της ψυχαναλυτικής πρακτικής. Σε συνεργασία με τα Φόρουμ ανά τον κόσμο, συμβάλλει στη διατήρηση μιας κριτικής συζήτησης επί των θεωρητικών και θεσμικών προσεγγίσεων των διαφόρων ρευμάτων του αναλυτικού κινήματος. Στηρίζει τη Σχολή και προσανατολίζεται από αυτήν.

ΑΡΧΕΣ

ΑΡΧΕΣ

Το Φόρουμ της Αθήνας στηρίζεται στην αρχή της ατομικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της υποκειμενικότητας των μελών του και την ενθάρρυνσή τους για την ανάπτυξη νέων ιδεών και κριτικής σκέψης μέσω της παρουσίασης εργασιών, της ανταλλαγής απόψεων και του δημοκρατικού διαλόγου. Στον αντίποδα υιοθετείται η αρχή της αλληλεγγύης διασφαλίζοντας ότι σε ένα σύνολο που συνδέεται με έναν κοινό σκοπό, οι πράξεις του ενός επισύρουν τις συνέπειες των άλλων, προσκαλώντας έτσι τον καθένα μας ξεχωριστά σε υπευθυνότητα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι δραστηριότητές μας οργανώνονται βάσει της ετήσιας θεματικής που επιλέγεται από τη Σχολή Ψυχανάλυσης με στόχο την επεξεργασία θεμελιωδών εννοιών της ψυχανάλυσης. Λαμβάνουν χώρα σεμινάρια ατομικά, συλλογικά, εργαστήρια, ανοιχτά στο κοινό. Διοργανώνονται ημερίδες με προσκεκλημένους ψυχαναλυτές, μέλη της Σχολής, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάζονται κλινικά περιστατικά σε νοσοκομειακούς χώρους. Δημιουργούνται έτσι γέφυρες ανταλλαγής απόψεων σε θεωρητικό και κλινικό επίπεδο συμβάλλοντας στην εδραίωση της λακανικής ψυχαναλυτικής πρακτικής.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πρόγραμμα
Κλινικών Εκπαιδεύσεων

Η θεσμοθετημένη Επιτροπή Κλινικών Εκπαιδεύσεων προσφέρει ετησίως ένα πλήρες Πρόγραμμα Κλινικών Εκπαιδεύσεων, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται σεμινάρια ετήσιας διάρκειας, κλινικές παρουσιάσεις, ομαδικά σεμινάρια με θεματική άμεσα συνδεδεμένη με αυτή των κλινικών κολλεγίων της Σχολής των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου. Εκπαιδευόμενοι του ΠΚΕ δύνανται να είναι επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες του πεδίου των ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς και ενδιαφερόμενοι άλλων επιστημονικών ή επαγγελματικών πεδίων που έχουν σχέση με το αντικείμενο της ψυχανάλυσης.

Αίτηση εγγραφής υποψηφίου ακαδ. έτους 2023-2024

Άννα Καραμήτσου

Άννα Καραμήτσου

Εκπρόσωπος του Φόρουμ της Αθήνας 2022-2024
Όλγα Βλάχου

Όλγα Βλάχου

Εκπρόσωπος του Φόρουμ της Αθήνας 2022-2024

Φιλοδοξία μας είναι η παραγωγή λόγου και σκέψης. Το μέσο μας η εργασία. Εργάτες της σκέψης είμαστε. Οδηγός μας ο άνθρωπος και η επιθυμία μας να βρούμε κλινικές απαντήσεις και διεξόδους στην τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσω της λακανικής ψυχανάλυσης.

Όλγα Βλάχου Εκπρόσωπος του Φόρουμ της Αθήνας 2022-2024

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

Γ. Γιακουμάκης - Θ. Μανωλοπούλου (2020-22)
Όλγα Βλάχου (2018-20)
Καραγιάννη Κατερίνα (2016-18)
Παπαδοπούλου Σόνια (2014-16)
Κωνσταντίνου Γεώργιος (2012-14)
Μωριάτης Στυλιανός (2010-12)
Κεσσανοπούλου Σταυρούλα (2008-10)
Βέκκου Ειρήνη (2006-08)
Μαυράκης Νικόλαος (2004-06)
Παπαθεοδώρου Πάνος (2002-04)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Xάρτα της ΔΦ-ΣΨΦΛΠ

…εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε στην ψυχανάλυση, είναι η θεσμοθέτηση εκείνου του άλλου ενεργειακού πεδίου, που θα απαιτούσε άλλες δομές από εκείνες της φυσικής, και το οποίο είναι το πεδίο της απόλαυσης. […] Όσον αφορά το πεδίο της απόλαυσης – κρίμα που ποτέ δεν θα το πούνε λακανικό πεδίο, αφού σίγουρα δεν θα έχω το χρόνο ούτε καν τις βάσεις του να θέσω έστω, πάντως το ευχήθηκα-, πρέπει να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις.

ΖΑΚ ΛΑΚΑΝ, ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, ΒΙΒΛΙΟ ΙΖ΄ «ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ»,
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ΑΘΗΝΑ, 2014, ΣΕΛΙΔΑ 97-98

Χάρτα της Διεθνούς των Φόρουμ – Σχολή Ψυχανάλυσης
των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου

ΛΗΨΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το καταστατικό του Φόρουμ

«Φόρουμ της Αθήνας – Μέλος της Διεθνούς των Φόρουμ του Λακανικού πεδίου»
Αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Τελευταία τροποποίηση, 03.03.2019

ΛΗΨΗ

ΖΑΚ ΛΑΚΑΝ, 1957

Δεν βρίσκεσαι στο επίκεντρο του εαυτού σου, γιατί υπάρχει μέσα σου ένα άλλο υποκείμενο, το ασυνείδητο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ