ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Δεν βρίσκεσαι στο επίκεντρο του εαυτού σου, γιατί υπάρχει μέσα σου ένα άλλο υποκείμενο, το ασυνείδητο.

Η ψυχανάλυση καλείται να επεξεργαστεί το ασυνείδητο και να εξετάσει τις διεργασίες του.

asyninidito

Τη σημασία της ανακάλυψης του ασυνειδήτου περιέγραψε εναργώς ο ίδιος ο Φρόυντ όταν αναφέρθηκε στις προσβολές που «δέχτηκε η αφελής φιλαυτία της ανθρωπότητας από την επιστήμη κατά την πορεία της ιστορίας».

Η πρώτη προσβολή ήταν όταν έμαθε ότι η γη μας δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, αλλά ένα πολύ μικρό μόριο ενός παγκόσμιου συστήματος, το μέγεθος του οποίου δύσκολα μπορούμε να φαντασθούμε. Για μας αυτή η προσβολή συνδέεται με το όνομα του Κοπέρνικου, μονολότι και η αλεξανδρινή επιστήμη είχε κάνει παρόμοιες διακηρύξεις.

Η δεύτερη προσβολή ήλθε από τη βιολογική έρευνα, η οποία διέλυσε το υποτιθέμενο προνόμιο του ανθρώπου κατά τη δημιουργία του κόσμου και τον παρέπεμψε στην καταγωγή του από το ζωικό βασίλειο και στον ανεξάλειπτο χαρακτήρα της ζωικής του φύσης. Αυτή η αλλαγή αξίας συντελέσθηκε στις μέρες μας υπό την επιρροή του Δαρβίνου, του Ουώλλας και των προδρόμων τους και όχι χωρίς τη σφοδρή αντίσταση των συγχρόνων.

Την Τρίτη και πιο βαριά προσβολή πρόκειται όμως να υποστεί η ανθρώπινη μεγαλομανία από τη σημερινή ψυχολογική έρευνα, η οποία θέλει να αποδείξει ότι το Εγώ δεν είναι κύριος ούτε του οίκου του, αλλά εξαρτάται από πενιχρές ειδήσεις για ό,τι διαδραματίζεται με ασυνείδητο τρόπο στην ψυχική του ζωή.

Η γη παύει να είναι το κέντρο του κόσμου, ο άνθρωπος ανήκει ως βιολογικό είδος στον κόσμο των ζώων και το Εγώ υπόκειται σε ασυνείδητες διεργασίες τις οποίες δεν μπορεί να προβλέψει ούτε να ελέγξει.

Σε αυτό το σημείο γεννιέται η ψυχανάλυση. Καλείται να επεξεργαστεί το ασυνείδητο και να εξετάσει τις διεργασίες του.

Θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο ως υποκείμενο του λόγου του και τον καλεί να επωμιστεί την ευθύνη της ύπαρξής του και της επιθυμίας του σε μία εποχή που τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμα και η αξία της ανθρώπινης ζωής παρά τους νόμους και τους θεσμούς που έχουν θεσπιστεί για την προάσπισή της.