WUNSCH, Τεύχος 11

WUNSCH, Τεύχος 11 (Μέρος 1ο), Οκτώβριος 2011 (pdf)
∆ιεθνές έντυπο της Σχολής Ψυχανάλυσης των Φόρουµ του Λακανικού Πεδίου

ΤΡΙΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Παρίσι, Δεκέμβριος 2011

Διεθνές έντυπο της
Σχολής Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου

Μετάφραση: Καλλιόπη Κουκουλάκη

Επιμέλεια: Διονύσιος Μπράτης


Το σημείωμα του εκδότη

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 2001, η Σχολή συνεχίζει την πορεία της. Η Σχολή, δηλαδή το “πέρασμα”, που πάντοτε τροφοδοτείται από μια συνεχή επανεκκίνηση. Το πέρασμα από το πραγματικό, που δοκιμάζεται κατά την ομώνυμη διαδικασία, είναι εκείνο μέσω του οποίου μπορεί κανείς να ονομαστεί αναλυτής, όταν δηλαδή ένα κάποιο «αφέκτ» μπορεί να μας κάνει να πούμε «να, αυτός είναι κάποιος!». Αυτό το πέρασμα είναι που επαν-εκκινεί την ψυχανάλυση, που την κάνει να «ξαναγίνεται ό,τι δεν έπαψε ποτέ να είναι, μια πράξη που και πάλι θα’ρθεί».

Η Σχολή: Ακόμα: Για τον εορτασμό των 10 χρόνων της Σχολής των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου αναδημοσιεύουμε το κείμενο της Κολέτ Σολέρ «Ο χρόνος ο ατέρμονος» που τοποθετεί την Σχολή υπό τους όρους της πράξης και προτείνει μια προοπτική της πράξης που συμπεριλαμβάνει την συνέχειά της μέσα στον λογικό της χρόνο.

Οι αναλύσεις, το τέλος και η συνέχειά τους: Ο τίτλος προμηνύει τις συζητήσεις της Τρίτης Διεθνούς Συνάντησης της Σχολής. Το Κολέγιο Ενεργοποίησης και Προσανατολισμού της Σχολής (ΚΕΠΣ) κάλεσε τα μέλη του Διεθνούς Κολεγίου Εγγύησης να μιλήσουν για την πρόσφατη εμπειρία τους στα καρτέλ του περάσματος εντός της προοπτικής που θέτει το θέμα της Συνάντησης. Οι διάφορες εργασίες τους μοιράστηκαν σε τρία κεφάλαια: Οι περαματάρηδες της ψυχανάλυσης, Η πράξη κρίνεται από την συνέχειά της, Η Σχολή: εν γνώση μας. Ευχόμαστε αυτές οι επεξεργασίες να έχουν απόηχους και να μετατραπούν σε αποτελέσματα της Σχολής όπως είχε συμβεί και με τα προηγούμενα τεύχη του Wunsch.

1981-2011, η επέτειος των 30 χρόνων από το θάνατο του Ζακ Λακάν: πώς να μην τιμήσουμε τον Λακάν σε αυτό το τεύχος του Wunsch που είναι αφιερωμένο στις συνέπειες της πράξης της ψυχανάλυσης! Λακάν το σημάδι: τέσσερεις συνάδελφοί μας ευχαριστούν εκ μέρους μας το αποτέλεσμα Λακάν, δηλαδή εξηγούν πώς επηρεάζει κατά τρόπο ανεξίτηλο, μέσα από τις οδούς που έχτισε η διδασκαλία του και η πρακτική του, την λογική, ηθική και ποιητική  «ερμηνεία» που κάνουμε της ψυχανάλυσης.

Θα αντιληφθείτε, ξεφυλλίζοντας αυτό το τεύχος του Wunsch, την προσοχή, την ιδιαίτερη έγνοια και την εκτίμηση που η Σχολή δείχνει στους περαματάρηδες και για αυτό κρίναμε σκόπιμο να σας προτείνουμε έναν Κατάλογο με τα σημαντικότερα κείμενα που αφορούν τους περαματάρηδες βάσει των κειμένων και των παρεμβάσεων του Λακάν.

Τέλος, θα βρείτε το Πρόγραμμα της Τρίτης Διεθνούς Συνάντησης, η οποία ελπίζουμε πως θα σας «κινητοποιήσει» και, the last but not the least, εφόσον «το μέλλον διαρκεί πολύ», διαβάστε με προσοχή το εισαγωγικό κείμενο και τις πολύτιμες πληροφορίες για τη συμμετοχή σας στο Έβδομο Ραντεβού της Διεθνούς των Φόρουμ – Σχολής Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου που θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Ιούλιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο: Τι απαντά ο αναλυτής; Ηθική και κλινική.

Dominique Fingermann (για το ΚΕΠΣ)

Περιεχόμενα

Το σημείωμα του εκδότη
Από την Dominique FINGERMANN

Η Σχολή: Ακόμα!
Colette SOLER (Γαλλία), Ο χρόνος ο ατέρμονος

Οι αναλύσεις, το τέλος και η συνέχειά τους

Οι περαματάρηδες της ψυχανάλυσης
Dominique FINGERMANN (Βραζιλία), Η παρουσία του περαματάρη: επικαιρότητα της Σχολής
Pascale LERAY (Γαλλία), Ο ρόλος του περαματάρη
Marc STRAUSS (Γαλλία), Η αλήθεια να προσέλθει στο βήμα!

Η πράξη κρίνεται από τις συνέπειές της
Mario BRITO (Βενεζουέλα), Από την αγάπη για τον αναλυτή στην επιθυμία του αναλυτή
Diego MAUTINO (Ιταλία), Από το τρίποδο στο tripudium

Η Σχολή: εν γνώση μας
Luis IZCOVICH (Γαλλία), Οι κραταιές αντιλήψεις και η κοινότητα της Σχολής
Patricia MUÑOZ (Κολομβία), Η αιτία  που αντηχεί

Λακάν το σημάδι
Albert NGUYÊN (Γαλλία), Λακάν το σημάδι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Κατεβάστε το WUNSCH, Τεύχος 11 (Μέρος 1ο), Οκτώβριος 2011 εδώ.